Malatya’nın Arslantepe Höyüğü’nde meydana gelen deprem nedeniyle önemli bir hasar yok.
Malatya, Kahramanmaraş’ta depremlerden etkilenen 11 ilden biri oldu.
Binlerce yapının yıkıldığı ve yine binlerce insanın hayatını kaybettiği kentte, tarihi çalışmaların yapıldığı UNESCO listesindeki Arslantepe Höyüğü’nün son durumu kameraların karşısına çıkınca kazı başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli ortaya çıktı. .
“Çalışanlarımızı hemen görmek istedim”
Malatya halkına ve tüm Türkiye’ye en iyi dileklerimle Restelli, “Yıllarca burada çalıştık, hemen insanları, yani çalışanlarımızı görmek istedim. Gördüm ve biraz rahatladım. Buradalar, iyiler. Hayat onlar için zorlaştı ama en azından buradalar.” yaşıyor. Bizim için çok önemli.”söz konusu.
‘Fazla etkilenmedim’
Arslantepe’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olması nedeniyle büyük önem taşıdığına işaret eden Restelli, depremin ardından kazı alanından çekilen fotoğrafları incelediğinde tedirgin olduğunu ancak bölgeyi gezdiğinde höyük depremlerden fazla etkilenmemiştir.
Fotoğraflara uzaktan bakıldığında çok farklı göründüğünü belirten Restelli, şunları söyledi:
“Kazmak sorun değil”
Buraya geldiğimde beklediğimden çok daha uygun buldum. Gerçekten büyük bir hasar yok, binalarda görmedim. Duvar fotoğrafları çok sağlam görünüyor. Kalıcı çatının durumu yeterlidir. Bu ilk temelsiz çatı ve çok iyi durumda. Süreksiz çatı biraz zahmetlidir. Temizlik çalışmalarını bu yıl yapacağız. Profillerden toprak sökülmüş ama hafriyatta sorun yok, toprak binaların üzerine çöktü ama orada durdu. Bizim için büyük bir kasvet yok.
“Buraya gelip iş yeri yapacağız”
Höyüğün kazı çalışmalarına bu dönemde erken başlayacaklarını ve sürenin uzayacağını vurgulayan Restelli, “Kazı evi sorunlu, kullanmayacağız. Buraya gelip çalışacak bir yer yapacağız ama Son derece memnunuz çünkü kazı alanındaki yapıların durumu iyi ve bu çok önemli.” dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, depremlerin ardından tescilli varlıkların incelenmesi için Afet Kazı Müdürlüğü kurulduğunu söyledi.
Karşılama Merkezi gelecek yıl tamamlanacak
Kentteki kayıtlı varlıkların yüzde 85 ila 90’ının incelendiğini belirten Şişman, şunları kaydetti:
Depremden sonraki ilk günden itibaren bölgeye geldik. Uzmanlarla incelemeler yaptık ve çok şükür ciddi bir zararımız olmadı. Ekipler, yıkılan, hafif, orta ve ağır hasarlı tarihi binalarımızda incelemelerde bulundu. Bu yapıları diriltmek için çalışmalara başlayacağız. Yapılacak çalışmaları belirledik. Arslantepe’de kopan çatı yerine hızlı bir şekilde yeni bir çatı yapacağız. Bilindiği üzere Arslantepe Karşılama Merkezi imalatı vardı, ihale noktasına geldik. Önümüzdeki yıl karşılama merkezini tamamlamayı planlıyoruz.